Αναδρομη στο ροκ των 60's,70's

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2008


Doors, Who, Jefferson Airplane, Jiimy Hendrix , Scorpions , Carlos Santana και τα ονοματα που εγραψαν την ιστορια της μουσικης δεν τελειωνουν.Ας παρουμε τα πραγματα απο την αρχη πηγαινοντας στο 1964.Beattles, Animals κανουν το πρωτο βημα για την μετεπειτα αλλαγη της μουσικης.Ηλεκτικη κιθαρα, διαφορετικες φωνες και η επιτυχια τεραστια.
Ενα χρονο μετα εμφανιζονται τα πρωτα garage rock συγκροτηματα, ενα ειδος με εντονες επιροες τουιστ που παιζοταν απο τετραμελη μπαντες, πολλες φορες χωρις καθολου στιχους.Μεταξυ αυτων οι Ventures, Shadows, Turtles.
Το 1966 ειναι η χρονια οροσημο, καθως απο τα μουσικα ¨πειραματα¨ του Χεντριξ, των Doors κ.α. εμφανιζεται το ψυχεδελικο ροκ.Παραλληλα κανει την εμφανιση του ο Santana και οι Who με το διαφορετικο στυλ μουσικης και το 1968 εχουμε το πρωτο δειγμα σκληρου ροκ απο τις Airplane, Joplin κ.α.Μια μουσικη που γνωριζει ιδιαιτερη ανταποκριση απο τον κοσμο με στιχους-ποιηματα και επιφανιακα "απλη" μουσικη.Ουσιαστικα ειναι η πρωτη φορα που κατι αποκτα τοσο ρυθμο τοσο απλα...Μεταξυ αλλων ο Χατζηδακις ηχογραφει το δισκο Reflections στην Αμερικη με δυο συγκροτηματα της Νεας Υορκης, και τον Jim Morrison να παρακολουθει απο την βιτρινα του στουντιο...
Το γεγονος που εχει μεινει σε ολους ανεξητηλο στην μνημη ειναι το Woodstock του 1969.Για πρωτη φορα ολοι οι αστερες της μουσικης δινουν μαζι συναυλια.Τα πρωτα πειραματα σε ενα καινουριο στυλ ροκ αρχιζουν να γινονται καθως η εμφανιση του ηλεκτρικου μπασου δινει καινουριες δυνατοτητες αναπτυξης της μουσικης.Δυστυχως η χρονια σημαδευεται και απο τον θανατο του Morrison στα 27 του χρονια.
Και περνωντας πλεον στην καινουρια δεκαετια, κατα την οποια πεθαινει και ο Χεντριξ καθως κοιμοταν, φτανουμε στο 1971 οποτε και εμφανιζονται τα πρωτα hard rock συγκροτηματα μεταξυ αυτων οι Scorpions.Εισαγουν καινουρια χαρακτηρηστικα στο ροκ κανοντας το πλεον πολυ πιο δυνατο.Και ερχεται και η μεγαλη ωρα για το punk rock καθως το 1972 Clash και Ramones αρχιζουν τις δικες του επιτυχιες με τον δημιουργο των πρωτων, Joe Strummer, να θεωρειται ενας απο τους πιο σημαντικους σταθμους στην αλλαγη της μουσικης...
Μεσα στα καινουρια ακουσματα που εμφανιζονται και λατρευονται απο τον κοσμο, κανει την εκπληξη πηγαινοντας ενα συγκροτημα που τα εργα του ταρακουνησαν την ροκ σκηνη, οι Pink Floyd.Αν δεν υπηρχε το εργο τους The Wall ισως η μουσικη -κανενα ειδος- να μην ειναι σημερα ετσι...
Τελη πια της δεκαετιας συγκεκριμενα το 1978 κυριως μουσικοι οπως ο Clapton,Knopfer βαζουν το δικο τους λιθαρακι βρισκοντας την χρυση τομη μεταξυ hard και classic rock.
Αυτη ηταν η πορεια του ροκ μεσα απο της δημιουργηκοτερες δεκαετιας του 20ου αιωνα καθως και αλλων ειδων μουσικες οπως η ιταλικη και ελληνικη ανθιζουν, χωρις βεβαιως να ξεχναμε την Reagge και Funk.